dissabte, 21 de maig del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 419


VIATGE A LA CATALUNYA NORD

Maternitat d' ELNA, actualment
                                            
La sortida de Pasqua Granada de quatre dies, per terres de la Catalunya Nord, ha estat molt agradable. Terra germana de la nostra. Hem confirmat la presencia d'estelades en molts municipis i català en hotels i botigues.
Ens vàrem instal·lar a l'Hotel Mercuri de Perpinyà i, des d'allí hem fet sortides diàries, en un itinerari prèviament preparat. A Perpinyà visitarem la Catedral de St. Joan i Palau dels Reis de Mallorca. També hem visitat Elna, Vernet les Bains, Vilafranca del Conflent, Les Coves de Canaletes, St. Miquel de Cuixà, St. Llorenç de Cerdans, Tapís, Maçanet de Cabrenys i Darnius
Del viatge sobretot, m'interessaven dues coses:  la visita a la Maternitat Suïssa d'Elna i la visió de Sant Miquel de Cuixa sota el cim  nevat  del Canigó.

Elisabeth Eidenbenz als 20 anys
El matí destinat a visitar Elna, passem prèviament per la platja d'Argelès, per reconstruir mentalment  la història dels exiliats republicans en el camp de concentració instal·lat sobre la sorra, on amuntegats i amb unes condicions d'higiene molt lamentables, van ser abandonats a la seva sort, això si, estretament vigilats per senegalesos.
A Elna Elisabeth recollia  les dones al setè mes d'embaràs per acollir-les a la Maternitat, a fi de que amb l'assistència adequada salvessin el fill. Posteriorment a l' iniciar-se la Gran Guerra el exiliats que s'acolliren al camp eren francesos, belgues, holandesos i també gitanos i jueus. De la platja d'Argelès a l'edifici de la Maternitat hi ha pocs quilòmetres terra endins, que nosaltres fem còmodament en  cotxe.
 Els noms dels 900 infants nascuts allí, atesos  per Elisabeth , queden inscrits  per sempre en un mural a l'entrada de l'edifici, que ella comprà en runes, reconstruí i destinà a llar per les criatures que naixerien allí i a llurs mares.
La visita és impactant, les fotografies, entre tendres i tristes, ens mostren el viure dia a dia.  Tots sortim amb els ulls plorosos i el cor encongit. Nombrosos llibres i treballs editats expliquen la història d'aquesta dona heroica. Finalment la Maternitat fou tancada el 1944, per ordre de la Gestapo, a l'assabentar-se que acollia mares jueves que fugien de la persecució nazi.
Elisabeth va morir el 23 de maig de 2011 a Zurich, als 97 anys. A Elna queda la seva obra.




No podemde deixar de pensar amb l'Europa actual, on molts nens exiliats no troben acolliment. Malauradament la història es repeteix.




2 comentaris:

  1. Si no recordo malament ja havies parlat o vistat l'Elna, veritat?

    ResponElimina
  2. La que hi havia anat (no sé si també la Maria Teresa) era jo i del camp d'Argelés on va estar el meu sogre i d'Elna és d'on va sortir el meu relat premiat al Premi Candel.

    ResponElimina