dimarts, 5 de novembre del 2013

L'arpa iles seves vibracions, 307

FRANCESC VAYREDA



He passat 3 dies a Olot, al cor de la Garrotxa. Una amiga em va obrir casa seva i m'ha ensenyat el més interessant d'aquesta terra tan peculiar. Avui comento la exposició de Francesc Vayreda i Casabó, inagurada el 7 de setembre titulada: De l'impressionisme al noucentisme. La comissària és Mariona Seguranyes, doctora en Humanitats. Les pintures s'exposen a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa d'Olot. Facilitats per fer fotografies de les obres exposades, en podeu veure tres de les més conegudes.


A través de Francesc Vayreda (1888-1929), ens endinsem en les inquietuds de tota una generació d'artistes catalans que van rebre de l'impressionisme i de Cézanne i que es va sentir atreta per Itàlia i la cultura clàssica.
 L'obra de Vayreda comparteix amb la d'altres pintors d'aquest moment la recuperació de les arrels clàssiques i el paisatge entès com a recer de les arrels catalanes, cosa que el portà de ple a una estètica noucentista. Però és amb les figures femenines que Vayreda és partícip de l'estètica del realisme màgic, present a l'Europa d'entre guerres, que proposava observar la realitat des d'una optica nova per fer sorgir allò estrany i diferent.
A més, Francesc Vayreda ha estat un activista cultural imporrtant a Catalunya. Va arrossegar molts artistes amics a Olot i va aconseguir, tal com afirmà Pla, que aquesta fos "la ciutat de Catalunya més acollidora i hospitalària", alimentant així el mite de l'"Arcàdia olotina".
La seva activitat en defensa de la cultura i la llengua catalanes, ben presents en l'esperit noucentista, també es va exterioritzar fermament en la seva faceta política.
Un fragment del quadre Banyistes, il·lustra la portada del programa.


1 comentari:

  1. M'agrada el que expliques i m'agrada que entris al blog doncs feia dies i et trobava a faltar.

    ResponElimina