dilluns, 18 d’abril del 2011

LA TRESCA I LA VERDESCA



Entrant al bloc de la Camil·la m'ha vingut l'olor de les palmes i palmons de la nostra infància. Era olor de vacances, de festa encara i de premonició d'aquells dies "sants" que venien. Era el dia d'estrenar sabates i una rebequeta d'estiu encara que fes fred. Jo no recordo cap Diumenge de Rams amb pluja. I tot allò de matar jueus? us en recordeu? Jo no ho feia perquè al meu pare li horripilava però el so de les matraques dins l'església encara el tinc viu. I els que picaven els palmons a terra per fer escombra? Ecs, era fastigós. Jo, quan ja feia classes, als nens els ensenyava a fer palmes petitones que ara, en la llunyania dels temps, tenien molta gràcia. Quan jo era petita, generalment anàvem a missa a Santa Maria del Mar on beneien unes palmes gegantines que després penjaven a la façana fins l'any següent. Sempre tenien forma de grans globus superposats de mida decreixent i arribaven fins el que podriem dir primer pis.
Ara la setmana santa ja no té olor d'encens però sí de farigola que anirem a collir, com sempre hem fet, el Divendres Sant. Després, amb els rams collits per totes les cases dels fills per fer sopa de farigola a l'hivern, la casa fa una olor...

I d'avui, trec d'Internet perquè és curiós :

DILLUNS SANT

Avui a la Catedral i en altres esglèsies, s´aixecava la Vera Creu i es cantava la Passio a tres veus.També ho feien al Oratori de Sant Felip Neri.

Els aparadors de les botigues de robes barcelonines, des d´aquest dia fins el Dissabte de Gloria, lluien robes negres en senyal de dòl i entapissaven d´aquest color les seves façanes.

Els infants sel´s entretenia amb jocs quiets i sedentaris per evitar que fessin soroll i alteressin el silenci propi d´aquestos dies.

Els Capitans Manaies penjaven al balcó el Penó de la seva colla, per anunciar que el Dimecres Sant sortiria d´allí la colla d´armats per anar a retre guàrdia al Sant Sepulcre.

Fins i tot apareixia pels carrers de Barcelona l´estanyapaelles, per tal d´adobar els atuells, que guardats tota la Quaresma, pel dejuni carnal, s´havien de fer servir el Dia de Pasqua.

2 comentaris:

  1. He llegit el comentari que has fet al meu bloc i m'han vingut ganes d'ampliar la informació, si ho vols tornar a llegir...
    A mi la palma també em porta molts records, cap de pluja, com tu, llum, lliris de camp, olor de matafaluga de les mones i farigola... i tant...ah! i també els "conillets" que tenyeixen de rosa les vores de la carretera de Saifores.

    ResponElimina
  2. Nenes, què poètic! Jo que sempre he viscut a Barcelona no he vist lliris de camp, ni matafaluga, ni conillets.I el divendres Sant mai he anat a recollir farigola. Oooohhh!

    ResponElimina