dimarts, 26 d’abril del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 96


CANTABRIA III

La imatge que ens envia la Marisa de l’anyell sobre el llibre, em fa avançar l’escrit que volia enviar-vos d’aquí uns dies, (el passo davant de Burgos)per seguir el mateix tema.

El mes de Febrer vaig fer un curset amb el professor Xavier Alegre sobre l’estructura de l’Apocalipsi de Joan: estudi de les 7 cartes, els 7 segells, les 7 trompetes, les 7 copes i les 7 visions. Una lectura actualitzada que ara no descriuré. Conclusió no és un llibre per fer por (cosa que de petites pensàvem) sinó “és una bona noticia eterna” pels cristians perseguits d’aquella època i d’esperança pels de tots els temps.

Poques vegades us parlo dels cursos que faig de “Formació Permanent” al Seminari. Avui és diferent, ja que en el viatge a Cantàbria, a Potes vaig tenir una sorpresa inesperada. El 19 de març van inaugurar una exposició en la Torre del Infantado del llibre del Beat de Liébana sobre els comentaris de “L’Apocalipsi” de Sant Joan. Consta de diversos volums que escriu en el segle VIII des d’aquí per conservar l’essència del cristianisme….Ell era monjo del Monestir de Sant Martí de Turieno, avui conegut com a monestir de Santo Toribio de Liebana, a tres kilòmetres de Potes, que també vaig visitar.

El museu molt ben posat, consta de tres plantes,amb murals explicatius, jocs interactius, sorolls, explicacions de com es feien els manuscrits, estris d’escriure, colors vegetals, i copies de manuscrits per l’ocasió que et deixaven tocar amb guants. Els autèntics dins de vitrines, portats de França, Neu York, … i altres de monestirs d’Espanya.

Si Potes fos més a prop hi tornaria per passar-m’hi hores per la vàlua de l’exposició i la bellesa dels seu dibuixos i cal·ligrafies. Em vaig quedar amb ganes de més.

Marisa veuràs el pergamí enrotllat amb els 7 segells, i una part de la foto de les 7 trompetes , així com un full obert d’un volum que parla del Gènesis, malgrat els vidres han quedat prou bé. Si sàpigues fer el que sap la Mª Dolors, podria enviar-vos més fotos del museu i del seu contingut.

La teva fotografia fa referència a aquest llibre: els 7 segells. Si us interessa el tema, us recomano buscar el tríptic que es guarda a la catedral de Saint- Bayon a Gand de” L’Anyell Místic dels germans Hubert i Jan Vean Eyck del 1432, d’unes tonalitats delicades que el fan meravellos.


5 comentaris:

  1. Quedo bocabadada de les teves explicaciones i de sobte se m'ha fet la llum (com si fos una revelació) Si que sabía alguna cosa dels 7 segells i de les 7 trompetes però de les 7 cartes, les 7 copes i les 7 visions, res de res.
    Ho trobo interessantíssim. Gràcies.

    ResponElimina
  2. he recordat una frase de la película EL SEPTIMO SELLO de Bergman...." Y cuando el cordero abrió el séptimo sello, se hizo un silencio en el cielo como de media hora".
    Sí que sabía que era del APOCALIPSI però....

    ResponElimina
  3. A Internet he vist el tríptic de Van Eyck. Meravellós! Inclús hi ha foto del tríptic tancat. Gràcies.

    ResponElimina
  4. Sabeu? Avui, com ja torno a ser la d'abans, gràcies a Deu, gaudeixo de tot com ho havia fet sempre: amb entusiasme! Primerament, gràcies a la Maria Dolors per l'idea del blog i les seves magnífiques aportacions. I també gràcies a tots el que hi colaboreu. Es tan gratificant aprendre!

    ResponElimina
  5. Oh quin gran goig, quina joia... no és normal estar tan contents amb tot. O almenys no és gaire freqüent.
    Maria Teresa, està molt bé que publiquis les teves impressions però tinc gabes de saber.-ne més de viva veu viva.

    ResponElimina