dimecres, 28 d’agost del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 302

                                                           ESPIRITUALITAT

Monestir de Heiligenkreuz
Entrada
En tot viatge es troben moments de pau i espiritualitat. A vegades venen sols, altres s’han de buscar. Hem tingut moments de pregària  a cada una de les catedrals visitades i a esglésies  com Sant Felip Neri , Sant Peter o Sant Carles Barromeo.
Crec que la majoria, el més intens el visquérem  al monestir cistercenc de Heiligenkreuz, en català, monestir de la Santa Creu, Pels que no heu vingut al viatge i em llegiu, imagineu-vos Poblet , però Poblet és molt català i Heilingen és molt alemany.
Hem sortit de Viena aviat per visitar el Monestir,  situat a la zona sud dels Boscos de Viena, a 13 quilòmetres al nord est de Baden. Ha existit sense interrupció des de la seva fundació el 1133, per Leopol III d’Àustria , qui va portar de Jerusalem un trosset de la Vera Creu, d’aquí el nom, pel tant es considera el monestir cistercenc contínuament habitat més antic del món.

Altar major i Crisr de Heiligenkreuz


És dilluns, són les deu del matí, quan just en aquell moment comença la Missa Conventual, és festa grossa, segons la seva litúrgia, aquell dia celebren la Festa de la Santa Creu, fet que ignoràvem. Ens hi quedem, missa resada en llatí i cantada en gregorià. Venen a la memòria anys passats, quan a Barcelona ho fèiem igual. Val a dir que el cant gregorià escoltat en una església m’agrada molt. És una comunitat  nombrosa, de 80 monjos, amb moltes vocacions joves, austríaques sobretot, en segon lloc alemanyes i de fa uns anys tenen vocacions de xicots  del Vietnam, actualment són deu. Litúrgia i ritual molt diferent del nostre, no en l’essencial que es immutable, sinó en la litúrgia, actituds, reverències, cants corals al mig del cor i altres variants. Té una important biblioteca, Sala capitular i, guarda tombes de membres de la casa de Babenberg.

Claustre
Em compro un llibret traduït  al castellà amb tota la historia i moltes fotografies. Llegeixo que el 1802 és va crear l’Institut d’estudis de Teologia i Filosofia, convertit en Universitat el 1975. Hi assisteixen molts alumnes d’arreu per la seva reputació. Els monjos treballen com a professors, en Parròquies veïnes, o en diverses tasques dins el monestir, que és també  conegut per enregistraments en Gregorià, el més venut  arreu d’Europa és “Musica for Paradis”
Gregor Henckel – Donnersmachh, va escriure el guió de la seva pel·lícula “Las vidas de otros” des d’una cel·la del monestir. Quant va obtenir el 2007 l’Oscar per la millor pel·lícula  estrangera, va tornar al monestir a portar l’estatueta. Rafel coneixes la peli?

Plaça davant l'entrada i monument
A la sortida foto de tot el grup per deixar-ne constància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada