dijous, 29 de maig del 2014

L'arpa i les seves vibracions, 340



EDWARD ELGAR (1857-1934)
Últim dia de concert a l'Auditori del meu torn de diumenges al matí. acomiadament dels veïns de butaca i amics, tots ens desitgem bon estiu i que malgrat totes les dificultats ens puguem retrobar a l'octubre.
L'OBC sota la batuta aquest dia de Nikolaj Znaider, un jove director, nascut a Copenhage de família jueva, (que a més de director i músic de cambra treballa com a violinista). Avui ha dirigit l'orquestra en aquest últim dia, amb un programa tot ell de música d' Edward Elgar, amb dues obres ben diferenciades, a la primera part Concert per a violoncel i orquestra en Mi menor,
Nikolaj Znaider

Elgar escriu el Concert per a violoncel tot just acabada la Primera Guerra mundial (1919), enterbolit pel clima de confrontació i ressentiment que envolta les nacions europees, enyora la vida idíl·lica que el conflicte armat acaba de trencar per sempre. El concert té una sensació global de comiat i capvespre. La peça internacionalment coneguda ha passat per mans de Pau Casals, Jaqueline du Prè i avui pel jove Jean-Guilen Queyras , nascut a Montreal des d'on als quatre anys va passar a Argèlia, per iniciar-se en la música.

                                
Queyras  és un músic versàtil de prestigi internacional, cada vegada més sol·licitat com a solista tant per grups de cambra com per orquestres simfòniques. Toca un violoncel obra de Gioffredo Cappa de 1696. Ens ha interpretat el Concert per a violoncel d'una manera magistral, a més de dues propines d' altres partitures de gran bellesa; el públic l'acomiada't amb grans aplaudiments                                                     
                                  (ara mateix no sé perquè ha canviat de color i format???)

La segona part  amb la Simfonia núm. 1  en La bemoll major, és una partitura radicalment oposada: Elgar va escriure una apologia de la bondat humana, plena d'esperança en el futur. Avui aquesta peça l' hem escoltat en primera audició a l'Auditori.

A la sortida... plens d'esperança en el futur com ens ha fet sentir la música d'Elgar, la majoria hem anat a votar...



  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada