divendres, 28 de desembre del 2012

L'Enigma de la Tresca




Nicolàs Forestier va ser un arquitecte paisatgista francès a qui van encarregar la remodelació de la muntanya de Montjuïc per condicionar-la per l’Exposició Universal de 1929.
            L’escala, enigma d’aquesta setmana, és part d’aquesta obra i està, com bé va dir en Rafel, a l’Avinguda Forestier que va de la Guàrdia Urbana, al carrer de Lleida fins darrera del Poble Espanyol. Hi ha diversos trams decorats en aquest estil que es pot qualificar d’inspiració àrab.            Forestier va tenir molts encàrrecs a Barcelona i va treballar amb Rubió i Tudurí, arquitecte català que també es va especialitzar en el paisatgisme. Col·laborador seu va ser el ceramista Llorens Artigas, autor, a títol d'exemple, d'aquesta font en els jardins de Laribal en aquest tram del Parc de Montjuïc.
            Forestier és també l’autor dels jardins del Parc de Maria Luisa, fets com a marc de l’Exposició Iberoamericana que també es va celebrar el 1929, a Sevilla.
            Els jardins de Montjuïc, mai prou ben coneguts, van tenir molt èxit i la jardineria ornamental es va posar de moda. Hi ha innombrables exemples de jardins particulars inspirats en els de Forestier i Rubió.
            El ceramista Josep Llorens Artigas va crear uns jardinets d’interior,  amb plantes de creixement limitat, també d’inspiració Forestier-Rubió. Se’n coneixen divuit. Estan signats Dufy-Artigas (Raoul Dufy-Josep Llorens Artigas). La família Rubió és propietària d’un d’ells.



La Tresca premiarà el guanyador de l’Enigma, en Rafel, amb un petit test amb una planteta mediterrània perquè la faci verdejar, en record de la seva infància oxigenada pels aires del Parc de Montjuïc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada