diumenge, 24 d’abril del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 414



SERSE 

J.M. Lo Monaco i Hanna Husáhr
M'agrada molt la música de Händel així que amb la maleta feta i a punt de sortir cap a terres d'Aragó, on he passat uns dies, no em vaig voler perdre l'òpera SERSE al Liceu , en versió de concert, amb solistes d'actualitat: Josè Maria Lo Monaco, mezzosoprano, Hanna Husáhr, soprano, David DQ Lee, contratenor i, la resta de cantants. De tornada us en faig un tast, si us agrada Händel en podeu trobar discografia, la música és deliciosa.
David DQ Lee, contratenor
SERSE, dramma per musica en tres actes, última òpera italiana de Georg Friedrich Händel amb llibret anònim -basat en dos llibrets anteriors, de Nicolà Minato i Silvio Stampiglia - , fou estrenat a King's Theatre de Londres el 1738 amb poc èxit. A partir del 1924, quan fou recreada a Göttingen, ha esdevingut una de les més populars del compositor, sobretot  la famosa ària inicial, "Ombra mai fù" coneguda com "Largo de Händel"
La trama artificiosa, pròpia de l'època, utilitzada, dins de la tradició veneciana, registres diversos, entre els quals el còmic, amb una bona dosi d'ironia que marca el distanciament amb el tema i els herois i també la presència d'un servidor bufonesc, Ariodante. cantat per Luigi De Donato. La utilització de fons històriques, episodis basats en Heròdot, és mínima i l'extraordinària música händeliana acompanya l'expressió dels sentiments, de les situacions i de la psicologia dels personatges amb una gran llibertat formal,i un bon nombre d'àries breus i sempre amb una gran eficàcia teatral.
La història del rei Jerjes o Xerxes, 485 a C, m'ha portat ha repassar el llibre de batxillerat de Maria Comas de quan vaig estudiar al Maragall. En  SERSE,  la versió és entre burlesca, amorosa, plena de gelosia i enigmàtica.

J.C.Spinosi i orquestra
Ensemble Matheus, l'orquestra dirigida pel seu creador, Jean-Christophe Spinosi, acompanyà amb  els seus musics la partitura de Händel. Joves artistes que donaren vida a una música händeliana inconfusible. Subvencionada pel Consell Regional de la Bretanya, Conseil général du Finistère i la ciutat de Brest. Mai no havia tingut la oportunitat de sentir-la i val a dir que em va agradar molt.  Tant el director com els  músics participen en gags còmics que els fan molt simpàtics.
Si entreu a You Tube i busqueu "Ombra mai fui" la trobareu cantada per la mezzo que nosaltres varem sentir, pura delícia.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada