dimarts, 2 d’agost del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 426


                      Recordant el pas de Sant Ignasi
                 pel barri de  la Ribera el 1524
Des de fa dos dies, Barcelona té una nova escultura  situada dins d’un espai tancat. Es tracta d’una obra de l’escultor barceloní, Lau Feliu Maspons, que representa a Sant Ignasi de Loiola. Estàtua de  bronze de la fundació Exametal; pesa 200 Kg. I una alçada d’un 1,70 m . Situada entrant a mà esquerra ,en una capella, recentment reformada de la basílica de Santa Maria del Mar,.
Sant Ignasi és representat com un captaire, assegut i demanant caritat amb la mà estesa, els peus descalços i recorda el lloc on el fundador dels jesuïtes demanava almoina per a repartir-la, entre els pobres, durant una de les seves estades a Barcelona, entre el  1524 i 1526. A l’altra mà porta el llibre de les Constitucions de la Companyia de Jesús. Una placa, també de bronze,  situada al cantó esquerre del graó d’accés  al sol de la capella, explica el fet.
La imatge hi és representada vestida amb roba de sac, fent  referència al fet de que Sant Ignasi  va canviar els seus vestits  de cavaller, donant-los  a un pobre, per   posar-se la roba de sac que l’identificava com a peregrí quan anava de Montserrat a Manresa. ( La fotografia encara mostra una mica de l'embalatge a la cama i peu de la protecció del taller )
La reforma d’aquesta capella és una iniciativa promoguda per la Companyia de Jesús a Catalunya, amb el suport de la basílica de Santa Maria del Mar. Reforma portada a cap pel T113-Taller d’Arquitectura i Josep Maria Riera, arquitecte del Bisbat de Barcelona.
Un banc de fusta arrenglerat a dues de les parets de la capella no trenca l’austeritat de l’espai. El mobiliari es complementa amb un petit altar mòbil de fusta amb l’emblema de la Companyia de Jesús. A la paret del davant del de l’escultura hi ha dos petits nínxols. Un amb una talla de la Mare de Déu d’Arantzazu i  l’altre una reproducció d’un medalló de la Creu del Tort de Manresa, que fan referència al Camí Ignasià que va recórrer el Sant, des de Loiola (Guipúscoa) fins a Manresa.
La mà, és en proporció molt més grossa que la resta de la figura , per remarcar el gest del captaire.
El barri de la  Ribera té, des d’ara, un nou al·licient, aquest, l’art d’un escultor modernista, per a fer-lo més atraient, a part del recorregut gastronòmic.



1 comentari:

  1. Moltes gràcies. Sabia que havia estat a Manresa però no a Barcelona i també desconeixia que haguessin bastit aquesta escultura; serà questió d'anar-la a veure.

    ResponElimina