dimarts, 9 d’agost del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 428

                                 Puigdemont & Colau

El 22 de juliol, vaig escriure en el nº 424, sobre la visita, ben agradable al Portal del Baluard, on ens va fer els honors el grup de La Coronela, que primer ens obrí la porta i després des de dalt ens explicà la seva trajectòria.

Amb certa expectació he seguit, la noticia que la nostra alcaldessa, Ada Colau,  prohibeix que la Coronela escorti els seguici dels qui fan les ofrenes, als llocs més emblemàtics, l’ 11 de setembre. Addueix que és una festa seriosa, i no s’ha de barrejar amb gresca i tabola.

Per contra, el President de la Generalitat sí, que vol que aquest cos amb el seu uniforme i armament, acompanyi ,sortint des de la porta gòtica, tot el recorregut oficial.
L’onze de setembre, Catalunya, commemora i no pas celebra, la capitulació de Barcelona davant les tropes d’en Felip Vè. Desprès d’aferrissada defensa, la capitulació del seu  cap i casal significà l’ensulsiada de tot el país. És una data prou trista, per a commemorar-la amb respecte i seriositat. No obstant, no és mai de més que sapiguem que un dels cossos que llavors defensaven la ciutat era el de La Coronela. Comptava amb 3.500 homes. Alguns d’aquets, també, devien caure prop del Fossar de les Moreres.

La Coronela organitzada en companyies, devia estar sota un sol comanament. Per aquells qui ignorin l’existència d’aquest cos, l’Onze de Setembre, pot ser una ocasió de veure-la desfilar.

La Coronela, en temps de pau, tenia cura  de la guarda de la ciutat. Dissolta  pels filipistes el 1714 ressorgí el 1795, llavors de la guerra amb la República Francesa.


Així doncs la polèmica està servida, és una llàstima, ja que deslluirà la festa, en que s’ha convertit  un dia de reivindicació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada