diumenge, 28 d’octubre del 2018

L'arpa i les seves vibracions, 494



   CARAVAGGIO

Resultado de imagen de Caravaggio

Alguns dels amics que em llegiu, em dieu que espereu el dimecres, per llegir el meu comentari que faig del documental, del pintor del dia anterior al Verdi. Confesso que m’afalaga. Sóc conscient, que, només, és una petita pinzellada respecte a la persona del pintor i un petit recordatori d’alguna de les seves obres.

Resultado de imagen de Caravaggio
Sant Jeroni

Caravaggio en cuerpo y alma, és una producció original de Sky y Magnitudo Film, amb  l’aprovació de la Direcció General de la Divisió de Cine del Ministeri de Milà, amb la col·laboració de Vatican Media i Palazzo Reale i la Republica de Malta. Filmada en 8k a Itàlia el 2018.
El documental narra la vida de Miguel Ángel Merisi da Caravaggio, a través d’una acurada investigació  de les seves obres i proves documentals al voltant de la seva vida, fent especial èmfasi en experiències viscudes; una vida de llum i d’ombres, de genialitat salvatge i contradiccions que es reflexa a les seves obres. Va viatjar per Milà, Florència, Roma, Nàpols i Malta, cinc ciutats que plasma en els seus quadres.
S’inicià amb temes religiosos que, d’antuvi, van ser rebutjades pels seus contemporanis, pel realisme dels models que  escollia sempre entre la gent de més baixa condició: pobres, vagabunds i prostitutes.

Resultado de imagen de Caravaggio

Una de les seves etapes mes tranquil·les va ser quan fou contractat al 1559, per decorar la Capella Contarelli, en l’església de Sant Lluís dels Francesos; dos olis sobre tela de gran format, on emprà tècniques de tenebrisme, clars obscurs i realisme barroc, que representen “El martiri de Sant Mateu” i  “La vocació de St. Mateu”, acabades el 1600. En aquesta última un raig de llum que entra per la finestra expressa clarament la conversió de Levi, recaptador d’impostos, en Mateu. Si puc comentar el quadre en detall, és perquè durant quatre anys en que durant una setmana, vaig fer un curset a Roma, els diumenges, anava a missa a l’església de Sant Lluís dels Francesos i podia contemplar-los amb calma. La litúrgia era en francès, lloc de trobada de moltes persones de parla francesa.

Resultado de imagen de Caravaggio
La vocació de Sant Mateu
El documental és dirigit per Jesús Garcés Lambert. Durada 94 minuts


Un altre quadre seu, molt proper a nosaltres; el podem veure al Museu de Montserrat. Un impactant “ Sant Jeroni Penitent” del qual adjunto una fotografia.

Resultado de imagen de museu de montserrat caravaggio
Museu de Montserrat
Resultado de imagen de museu de montserrat caravaggio
Sant Jeroni penitent, Montserrat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada