divendres, 19 d’octubre del 2018

L'arpa i les seves vibracions, 493

Resultado de imagen de museo Het Noordbrabants


EL FASCINANT MON DEL BOSCO

A Jheronimus van Aken més conegut a Espanya com El Bosco, se’l coneix, per ser un pintor atípic a l’època en que va viure: per la temàtica de les seves obres però, sobretot, per la seva gran inventiva. Va néixer als Països Baixos, el 1450,  a de’s – Hertogenbosch, anomenada Den Bosch, d’aquí ve el seu non.

Resultado de imagen de el bosco pintor neerlandés

En la seva pintura va plasmar visions creatives, sàtires, imatges recurrents i paisatges surrealistes. Pintures on podem veure l’obsessió pel mal, burles als tres elements, l’església catòlica, la transitorietat de la vida i la bogeria de l’home. Barreja formes fantàstiques i sers infernals torturadors,  dansant al voltant d’animals estranys, ocells distorsionats i formes mig humanes.
Resultado de imagen de el bosco pintor
 Avui hem vist al cinema Verdi, la pel·lícula on se’ns mostra l’exposició “Jheronimus Bosch”  en el Museu Het Noorddbrabants,  amb motiu del cinquè centenari de la seva mort. És sens dubte la més completa exposició organitzada fins avui. El museu ha aconseguit  reunir 36 de les 44 obres reconegudes, procedents dels millors museus del món, curiosament el Museu del Prado de Madrid, no hi ha participat cedint cap obra, fet que es fa pales en el reportatge. El rei Felip II, li va fer l’encàrrec de pintar un “Judici final”. També va adquirir moltes obres seves, ja que n’era un gran admirador. Sens dubte, “El jardí de les delícies”, és la seva millor obra i una de les més visitades al Museu del Prado.

Resultado de imagen de el bosco pintor neerlandés


Dirigida per David Bickerstaff. Té una durada 90 minuts.


Resultado de imagen de el bosco pintor neerlandés

Música d’Asa Bennett, que al llarg del reportatge i amb l’aportació de les veus dels 8 intèrprets de la Capella Pratensis, interpreten peces musicals de l’època.


Resultado de imagen de el bosco pintor


La pel·lícula va ser rodada el 2016 dins del museu, situat molt a prop del lloc on va néixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada