dimarts, 6 de març del 2018

LA TRESCA I LA VERDESCA




Ahir a Saifores varem fer la calçotada familiar anual. Tot va ser encendre el foc i les primeres gotes apareixien. Però van ser discretes i un suau siri-miri ens va acompanyar mentre menjàvem. Les postres es van haver de fer a dins; total  érem 37....Les primeres calçotades les varem fer a Cal Mata on sempre érem vuitanta, cent...o sigui un bon aprenentatge que em va acostumar a les grans trobades que a partir d'aquell moment van ser la norma.
En tot cal mesurar què és el més important i en aquest cas, és evident que la satisfacció de ser tots junts i sentir.nos-hi va ser molt superior a la feina.
Per si algú s'anima us donaré la recepta de la salsa que molts cops gent diversa me la demana.

Salsa saiforina per calçots (quantitat per a deu o dotze persones)

evidentment hi ha qui ho fa de manera diferent però com que creiem en la llibertat de cultes, la nostra és aquesta:

200 g. de barreja d'avellanes, ametlles i algun pinyó
1 cabeça d'alls
1/4 de litre d'oli
5 tomacons
sal, i un bon raig de vinagre
1 cta de pebre dolç i 1 del picant
a banda hi afegim una branqueta de menta fresca i una de fonoll també fresc collit al camí. Això no és indispensable però li confereix una frescor que és la nota especial de la casa.

Primerament s'han d'escalivar els tomacons i l'all al que traiem tres dents
La fruita seca cal picar-la (amb morter o una picadora), fins que quedi ben fina. Afegir-hi els tomacons sense la pell cremada, l'all escalivat i pelat i els tres grans d'all crus i picar-ho fins fer una pasta. Llavors cal anar afegint l'oli com si es fes una maionesa (jo ho faig amb la batedora, afegint l'oli de mica en mica). Afegir el vinagre, sal al gust, la menta i el fonoll picats i batre-ho fins que quedi tot ben emulsionat. No ha de quedar ni molt espès ni molt líquid.

Naturalment carn de bè, i salsitxes i una dotzena de calçots per cap (o segons la gana dels comensals) i un bon foc de vergues de ceps.
De postres taronges i coques. A més a més, la Blanca ens va fer un tiramisú fenomenal que va acabar de donar el toc i gairebé ningú va voler cafè perquè de fet ja l'haviem pres en el tiramisú.

Apa, animeu-vos i bon profit.


1 comentari: