dimarts, 28 de gener del 2014

L'arpa i les seves vibracions, 323


MÚSICA JAPONESA
Kazushi Ono

Sóc ignorant total de la música japonesa. Recordo vagament la música d'algunes pel·lícules i poca cosa més. Aquest diumenge L'Auditori ens en ha ofert un tast. Colònia nipona convidada i passejant pels passadissos feliços d'escoltar els seus compatriotes. Orquestra dirigida per Kazushi Ono, un dels directors japonesos més importants de l'actualitat, i la interpretació d'una obra de Toru Takemitsu que requereix la presència de dos solistes d'instruments tradicionals nipons. Takemitsu (1930 - 1996) és el compositor japonès més reconegut del segle XX.
L'obra escoltada fou November Steps. Incloïa l'autor per primera vegada dos instruments tradicionals japonesos en una obra simfònica: un shakuhachi (flauta) i un biwa (llaüt). L'obra s'inicia amb un moviment misteriós, irreal, una sensació d'onades eòliques, gràcies als harmònics amb instruments d'arc, les sordines als metalls i els efectes sobre el gong. Desprès de la introducció es presenrten a duo els solistes. Kifu Mitsuhashi va tocar el shakuhachi i Kumita Shuto el biwa, ambdós vestien a la manera oriental.

kumila Shuto
Kifu Mitsuhashi


















Biwa té quatre cordes i quatre trastes, popularitzada en el periode Meiji. Normalment es tocada per artistes femenines, la mà acompanya una espàtula d'ivori.
Shakuhachi, es subjecte verticalment, com una flauta dolça. Utilitzada pel monjos de la secta Fuke Zen, en la meditació zen.

Enguany es commemora el 400 aniversari de l'iniciï de les relacions catalano - nipones i, aprofitant l'avinentesa, són diversos els concerts que s'han programat al llarg de l'any amb música i músics d'aquell país.

2 comentaris:

  1. Caram, Ma. Teresa, això ja és per a nota. Interessant.

    ResponElimina
  2. La música d'altres paísos.entre d'altres coses, ens ensenya a escoltar i sentir de forma diferent.

    ResponElimina