dissabte, 25 de gener del 2014

L'arpa i les seves vibracions, 322



La Mª Dolors és tan ràpida, que a vegades penso que arriba als llocs abans que l'alcalde Xavier Trias els inauguri. Bé per ella. Volia parlar-vos de l'escultura de l'Espriu i, ara sols faig uns apunts per completar el seu reportatge, des del punt de vista del que ha publicat L'independent, el diari local de Gràcia,  del 17 de gener:


L'Ajuntament homenatge Espriu amb una escultura als Jardinets
de Gràcia d'alt voltatge polític.
Segur que tomba. Aquest és el primer pensament que li vindrà al cap al vianant quan a partir de dilluns passí pels Jardinets i vegi un gran solc - així es diu l'escultura de Frederic Amat - amb forma d'obelisc que s'ensorra com si el polèmic monument primer republicà, després franquista i ara monàrquic passés a millor vida. L'Ajuntament ha optat per l'alt voltatge polític per tancar l'any Espriu amb una escultura que farà parlar, però que sobretot vol recordar el poeta que dóna nom als Jardinets, ja que hi va viure durant més de 40 anys.
El dany col·lateral de la instal·lació de "Solc" té un damnificat: l'escultura "L'Empordà. Oda nova a Barcelona", d'Ernest Maragall en homenatge al Poeta Joan Maragall: Les dues dones ajagudes en marbre blanc i estil noucentista, que no poques vegades també han fet companyia a les múltiples manifestacions, van ser polèmiques quan es van ubicar als Jardinets per la poca roba que portaven. Ara l'Ajuntament les ha retirades... temporalment: Les dones es quedaran als Jardinets en un nou emplaçament.
Fins aquí el diari l'Independent DIXIT, deixo per un altre apunt la història de l'espai que nosaltres els graciencs en diem "El quatre d'oros" que forma la plaça i l'obelisc.



2 comentaris:

  1. Jo tenia entes que era "El cinc d'oros" al menys hi havia una llibreria anomenada aixi al costat de l'esglesia de Pompeya.

    ResponElimina
  2. Rafel tens raó, una llibreria força coneguda era allà mateix a la Diagonal, ara crec que malauradament ha tancat.

    ResponElimina